CORONAVIRUS COVID-19 OVERZICHT MAATREGELEN

20/04/2020

 

23 APRIL 2020

Wellen bezorgt haar inwoners een startpakket van vier chirurgische mondmaskers

Gemeente Wellen heeft een strategische voorraad van 15.000 gecertificeerde chirurgische mondmaskers (CE EN149:2001) aangekocht voor de Wellense huisgezinnen.

Elk Wellens gezin zal volgende week vier chirurgische mondmaskers in de brievenbus vinden, samen met een gebruikershandleiding.

Wij  hopen dat de hogere overheid binnenkort initiatief zal nemen om op grote schaal in een aankoop van herbruikbare mondmaskers te voorzien. Desgevallend zullen we als gemeentebestuur die opportuniteit ook onderzoeken.

In afwachting daarvan bieden wij nu alvast een startpakket aan zodat onze inwoners zich op een veiligere manier buitenshuis kunnen begeven en ondertussen de tijd hebben om zelf mondmaskers aan te kopen.

 


20 APRIL 2020

GFT sticker van 2019 geldig tem 31 mei. Voor de ophaling na 31 mei heb je een GFT sticker nodig van 2020.

Koop de GFT sticker in het gemeentehuis.

Omwille van de coronamaatregelen kan je de sticker in het gemeentehuis kopen maar enkel en alleen na afspraak (012 67 07 00) en mits betaling via bancontact.

Koop de GFT sticker online en betaal met overschrijving.

Daarnaast kan je uitzonderlijk de GFT sticker 2020 tot en met 24 mei aankopen in het e-loket en betalen via overschrijving. Zodra we het e-formulier én de betaling ontvangen hebben, bezorgen we jouw GFT sticker aan huis. Zo willen we er voor zorgen dat zo min mogelijk Wellenaren zich moeten verplaatsen naar het gemeentehuis.

Hoe koop je een GFT sticker via overschrijving:

Ga naar het e-loket en vul het formulier ‘Bestelling GFT sticker 2020’ in.

Wil je een sticker voor een kleine GFT container, schrijf je 10 € over op rekeningnummer BE75 0910 0049 6951 met vermelding GFT STICKER + je naam + je adres

Wil je een sticker voor een grote  GFT container, schrijf je 25 € over op rekeningnummer BE75 0910 0049 6951 met vermelding GFT STICKER + je naam + je adres

Hou er rekening mee dat de administratieve verwerking enkele dagen kan duren. Bestel dus tijdig je sticker en wacht niet tot het laatste moment! We aanvaarden bestellingen via overschrijving tot uiterlijk 24 mei. Daarna kan je de sticker enkel nog aankopen in het gemeentehuis.

Een medewerker van de gemeente komt persoonlijk bij je aan de deur om de sticker te bezorgen. Ben je niet thuis dan zal de sticker door de medewerker in de brievenbus gestoken worden. De gemeente kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies of diefstal.

 


18 APRIL 2020

Bereikbaarheid Wellense ondernemingen

Wij maakten een overzicht van de bereikbaarheid van de Wellense handelaars en ondernemingen tijdens de coronacrisis. Raadpleeg deze lijst hier.

Is jouw onderneming nog actief en sta je niet in onze lijst? Klopt de opgegeven informatie over jouw zaak niet? Laat het ons weten via evi.wijnants@wellen.be

 


18 APRIL 2020

Vanaf 20 april gelden terug de normale openingsuren op het containerpark

  voormiddag namiddag
dinsdag 8u30-12u30 gesloten
woensdag gesloten 13u30 - 19u00
donderdag gesloten gesloten
vrijdag gesloten 13u30 - 17u00
zaterdag 9u00 - 14u00 gesloten

De veiligheidsmaatregelen blijven wel van kracht:

 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers.

 • Het aantal bezoekers op het park wordt beperkt tot maximaal  6 wagens tegelijkertijd.

 • Hou rekening met lange wachttijden. Blijf tijdens het aanschuiven in jouw wagen.  Fietsers en voetgangers schuiven eveneens aan in de wachtrij.

 • Sorteer jouw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot jouw afval in de correcte container kan achterlaten.

 • Je moet alles zelf uitladen, de parkwachter mag je niet helpen.

 • Met aandrang vragen we je om individueel naar het containerpark te komen en enkel als het echt nodig is.  

 • Respecteer alle basis hygiënemaatregelen. Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van jouw keuze vrij is.

 • Afvalfracties waarvoor je moet betalen, kan je enkel betalen met bancontact. We aanvaarden geen cash geld!

 


17 APRIL 2020

Ondersteuning van de Wellense economie

De coronacrisis treft ons allemaal. Ook op economisch vlak zijn de gevolgen voelbaar. De Gemeente Wellen wil daarom gepaste maatregelen nemen ter ondersteuning van de lokale economie. Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de noden op het terrein vraagt de gemeente op voorhand de inspraak van alle adviesraden, de middenstand, de scholen en de verenigingen. Zij worden aangeschreven via hun voorzitters, directeurs of contactpersonen met de vraag om hun ideeën met de gemeente te delen. De maatregelen kunnen zowel directe als indirecte steun uitmaken, van financiële of niet-financiële aard zijn, en kunnen toekomen aan burgers, ondernemers, verenigingen en/of alle andere betrokkenen.

 


16 APRIL 2020

Geen gemeentelijke activiteiten meer tot eind mei en sporthal De Bloken gesloten voor dit seizoen.

Het schepencollege heeft beslist om alle geplande gemeentelijke activiteiten tot eind mei af te gelasten.

Dus gaan NIET door:

 • bewegingsschool
 • kidzdag
 • teenspirit
 • kijk ik fiets
 • seniorendansen
 • seniorenactiviteiten in de sporthal
 • creatieve workshops
 • foodtruckfestival Chefs on Wheels

Het college heeft eveneens beslist dat Sporthal De Bloken dit seizoen niet meer zal openen. Alle activiteiten in de sporthal zullen pas ten vroegste kunnen bij hervatting van de trainingen in augustus.

 


16 APRIL 2020

Dit jaar geen braderie en ook geen kermis in Wellen

De nationale veiligheidsraad heeft gisteren alle massa-evenementen tot en met eind augustus verboden. Op basis daarvan heeft de Gemeente Wellen in overleg met de Wellense Middenstand beslist om dit jaar ook de braderie en de kermis af te gelasten. Wij nemen deze beslissing met pijn in het hart maar zijn ervan overtuigd dat dit, in het belang van ieders gezondheid, de enige juiste keuze is.

 


16 APRIL 2020

De nationale veiligheidsraad heeft op 15 april volgende beslissingen genomen:

 • De huidige maatregelen zullen verlengd worden tot en met zondag 3 mei 2020.

 • Tuincentra en doe-het-zelfwinkels kunnen hun deuren opnieuw openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels (klanten moeten op veilige afstand van mekaar kunnen blijven).

 • Bewoners van residentiële voorzieningen zoals woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een handicap mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduid persoon die de laatste twee weken geen symptomen van ziekte heeft gehad. Dat geldt ook voor geïsoleerde mensen die zich niet kunnen verplaatsen.

 • Er mogen geen massa-evenementen plaatsvinden tot en met 31 augustus!

 


8 APRIL 2020

Senioren van Wellen ouder dan 75 jaar kunnen vanaf donderdag 9 april een telefoontje verwachten van een personeelslid van de gemeente of OCMW Wellen.

Met deze actie wil Wellen polsen hoe het met hen gaat in deze bijzondere crisistijd en ineens kijken of er bepaalde (zorg)noden zijn.

Personeelsleden starten donderdag met telefoneren naar senioren ouder dan 75 jaar. In eerste instantie worden de senioren ouder dan 80 opgebeld, in tweede instantie de senioren tussen 75 en 80 jaar. De bedoeling is om zo veel mogelijk senioren te contacteren.

De sociale dienst werkte een handleiding uit voor de telefoongesprekken. Daarop staan een aantal zaken die aan bod kunnen komen tijdens het gesprek. In de eerste plaats zal er gewoon gevraagd worden hoe het gaat of men nog contact heeft met familie, kennissen en vrienden. Tegelijk zal ook nagegaan worden of men hulp nodig heeft voor bv. boodschappen of warme maaltijden.

Het is niet de bedoeling om lange telefoongesprekken te doen. De gemeente en OCMW willen zo veel mogelijk senioren gewoon even een luisterend oor aanbieden en een extra hart onder de riem steken zodat ze na het telefoontje iets hebben van fijn dat ze vanuit de gemeente even gebeld hebben. Als uit het telefoongesprek blijkt dat er diepere noden zijn, bijvoorbeeld op psychosociaal vlak of op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg, hebben de bellers ook de handvaten om daarop in te kunnen pikken.
 

Warm Wellen samen tegen corona

Heb je hulp nodig? Stel je vraag hier.

Wil je graag anderen helpen? Schrijf je in op www.impactdays.co/warmwellen

 


7 APRIL 2020

Containerpark terug open onder strikte voorwaarden en aangepaste openingsuren vanaf 7 april

Uit respect voor onze medewerkers, hun gezondheid en de gezondheid van alle bezoekers willen we met aandrang vragen om deze  regeling na te leven. Met het nodige begrip en gezond verstand zal iedereen zo op een veilige manier zijn noodzakelijk afval kunnen wegbrengen en zullen strengere maatregelen niet nodig zijn.

Aangepaste openingsuren van 7 april tot en met 18 april

Om het aantal bezoekers te spreiden, worden de openingsuren van het containerpark van 7 april tot en met 18 april uitgebreid als volgt:

  voormiddag namiddag
dinsdag 9u00-12u00 13u30 - 17u00
woensdag gesloten 13u30 - 19u00
donderdag 9u00-12u00 13u30 - 17u00
vrijdag 9u00-12u00 13u30 - 17u00
zaterdag 9u00 - 14u00  

We  stellen voor om jullie bezoek aan het containerpark geografisch te spreiden. We gaan dit niet controleren, het kan altijd zijn dat het aangegeven moment onmogelijk is, maar we rekenen wel in de mate van het mogelijke op ieders medewerking:

datum inwoners van
dinsdag 7 april Wellen + Vrolingen
woensdag 8 april Ulbeek + Herten + Berlingen
donderdag 9 april Wellen + Vrolingen
vrijdag 10 april Ulbeek + Herten + Berlingen
zaterdag 11 april Wellen + Vrolingen
dinsdag 14 april Ulbeek + Herten + Berlingen
woensdag 15 april Wellen + Vrolingen
donderdag 16 april Ulbeek + Herten + Berlingen
vrijdag 17 april Wellen + Vrolingen
zaterdag 18 april Ulbeek + Herten + Berlingen

! Vanaf 20 april gelden terug de normale openingsuren !

Veiligheidsmaatregelen

 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers.

 • Het aantal bezoekers op het park wordt beperkt tot maximaal 6 wagens tegelijkertijd.

 • Hou rekening met lange wachttijden. Blijf tijdens het aanschuiven in jouw wagen zitten.

 • Fietsers en voetgangers schuiven eveneens aan in de wachtrij.

 • Sorteer jouw afval thuis goed uit zodat je snel en vlot jouw afval in de correcte container kan achterlaten.

 • Je moet alles zelf uitladen, de parkwachter mag je niet helpen.

 • Met aandrang vragen we je om individueel naar het containerpark te komen en enkel als het echt nodig is.  

 • Respecteer alle basis hygiënemaatregelen. Zo mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container. Wacht op voldoende afstand tot de container van jouw keuze vrij is.

 • Afvalfracties waarvoor je moet betalen, kan je enkel betalen met bancontact. We aanvaarden geen cash geld!

Afvalfracties

Alle fracties kunnen in principe aangeleverd worden, met uitzondering van asbest. Bij capaciteitsproblemen bij de verwerkers of vervoerders bestaat de kans dat sommigeafvalfracties in de toekomst alsnog niet aanvaard zullen worden.

Tot slot

 • Willen we je eraan herinneren dat je heel wat afval kwijt kan via de huis aan huis ophaling. Zet je afval zeker voor 6 uur ‘s morgens buiten:
vrijdag 3 april GFT + PMD
vrijdag 10 april huisvuil
vrijdag 17 april GFT + PMD
vrijdag 24 april huisvuil + papier en karton
zaterdag 2 mei GFT + PMD
 
 • Willen we je vragen om je bezoek aan het containerpark te beperken tot 1x per 14 dagen.

 • Wijzen we je erop dat de GFT sticker van 2019 nog geldig is tot en met 31 mei 2020. Voor de gft-ophaling vanaf juni moet je een nieuwe gft-sticker 2020 aankopen in het gemeentehuis. Dit kan mits afspraak en mits betaling via bancontact.

 


30 MAART 2020

Politiezone kanton Borgloon gaat extra controleren in de bloesemperiode

Politiezone kanton Borgloon zet al een aantal dagen extra politiepatrouilles in om te controleren op de naleving van de federale coronamaatregelen, waaronder het samenscholingsverbod en niet-essentiële verplaatsingen.

Dankzij het mooie weer van de afgelopen dagen, was het best druk op de openbare plaatsen en de ruilverkavelingswegen in de politiezone kanton Borgloon (Alken – Borgloon – Heers – Kortessem – Wellen). De politieploegen hebben meermaals vastgesteld dat burgers zich nog steeds verplaatsen naar een andere regio voor een wandeling of fietstocht.

Burgers krijgen immers op dit moment nog altijd de raad om te blijven wandelen, lopen en fietsen in de buitenlucht. Dergelijke uitstapjes zijn toegelaten met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met één vriend. Ook tijdens deze activiteiten in de buitenlucht blijft het belangrijk om de noodzakelijke afstand van 1,5 meter te bewaren om te vermijden dat het coronavirus zich verder kan verspreiden.

Aangezien enkel essentiële verplaatsingen toegelaten zijn, kan de politiezone niet toelaten dat mensen de auto nemen om in een andere buurt dan hun eigen woonplaats de nodige ontspanning te zoeken in de buitenlucht.

Met het bloesemseizoen dat in aantocht is, wil de politiezone dan ook nu al de toeristen waarschuwen dat zij wandelaars en fietsers extra zullen controleren. Zij zullen hiervoor patrouilleren op de ruilverkavelingswegen, toeristenparkings en verschillende toeristische ontmoetingsplaatsen. Tijdens deze controles zal de politiezone niet aarzelen om toeristen te verbaliseren om hen vervolgens onverrichter zake naar huis te sturen.

Wij kunnen alleen maar aanraden aan alle wandelaars en fietsers om de schoonheid van hun eigen buurt te herontdekken en reikhalzend uit te kijken naar het bloesemseizoen van volgend jaar.

 


27 MAART 2020

Nationale veiligheidsraad verlengd maatregelen in eerste instantie tot en met 19 april 2020

De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen in eerste instantie verlengd tot en met 19 april 2020. Er zal bovendien nog strenger worden toegezien op de naleving van de richtlijnen!

Onze provincie, in het bijzonder onze streek, is zeer zwaar getroffen door het coronavirus. Gelieve de maatregelen dus strikt na te leven!

Bij deze nog eens de voornaamste richtlijnen:

 • Goede handhygiëne en social distancing steeds toepassen
 • Verplaatsen mag enkel om te winkelen, in het kader van zorg en woon-werkverkeer.
 • Mensen die zich individueel of met het gezin toch naar buiten begeven om te wandelen, te fietsen of te joggen, worden geacht om in beweging te blijven. De auto nemen voor deze activiteiten is steeds verboden!

 


25 MAART 2020

Bibliotheek Wellen start vanaf 30 maart met afhaaldienst

Het is voorlopig niet mogelijk om de bibliotheek van Wellen zoals normaal te bezoeken tijdens de openingsuren en zelf boeken uit te kiezen in de bibliotheek. Wil je toch graag je leesvoer aanvullen? Dan kan dat via een speciale bestelling. Kijk op de website om te weten hoe je dit kan doen.

wellen.bibliotheek.be/maatregelen-omwille-van-coronavirus

 


23 MAART 2020

Tips om jezelf en je naasten te beschermen

 


18 MAART 2020

Warm Wellen

Anderen helpen tijdens de coronacrisis

Wat kan je doen om andere inwoners van Wellen te helpen tijdens de coronacrisis? En wat moet je doen als je zelf hulp nodig hebt? De gemeente helpt om mensen bij elkaar te brengen met ‘Warm Wellen’

Welke hulp kan je bieden of vragen?

 • Boodschappen doen  
 • Eten brengen  
 • Medicijnen brengen  
 • Sociaal contact: brieven of berichtjes sturen, telefoneren  
 • Zorg voor dieren, bv. met de hond wandelen
 • … 

Hoe kan je helpen in je buurt?

Help eerst de mensen in je directe omgeving (buren, familie, vrienden). Steek een kaartje bij je buren in de bus. Zo weten ze dat ze op jouw hulp kunnen rekenen. 

Download hier het burenkaartje dat je zelf kan printen: burenkaartje.pdf

Hoe kan je helpen in Wellen?

Stel je kandidaat om andere inwoners te helpen.  Ga naar www.impactdays.be/warmwellen, daar zie je waarvoor we momenteel vrijwilligers zoeken.

Wat gebeurt er na je kandidaatstelling?

We zoeken de persoon die jouw hulp het beste kan gebruiken. 

We bezorgen jou de gegevens en jij contacteert de persoon die je kan helpen. 

Jouw naam wordt ook doorgegeven aan de persoon die hulp vraagt.

Heb je hulp nodig?

Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen. We behandelen je vraag vertrouwelijk.

Stel je hulpvraag online via het e-loket.

Stuur een e-mail naar warmwellen@wellen.be

Neem telefonisch contact op via

OCMW Sociaal Huis: 012 44 01 50

gemeente Wellen: 012 67 07 00

 


17 MAART 2020

Gemeentehuis & Sociaal Huis enkel nog toegankelijk voor dringende zaken en na afspraak

We werken vanaf nu uitsluitend nog op afspraak voor dingende zaken!  Dit zowel in het gemeentehuis als het Sociaal Huis.

Enkel voor de diensten bevolking en omgeving kan je nog terecht in het gemeentehuis, maar alleen voor dringende zaken en uitsluitend na afspraak.

Alle diensten blijven wel bereikbaar telefonisch en per email. Je vindt alle contactgegevens hier.

Heel wat documenten, attesten en inlichtingen kan je online, telefonisch of via email aanvragen: alle uittreksels, meldingen, bewijs van woonst, adreswijziging, …

Huisvuil- en PMD zakken kan je kopen op het gemeentehuis, mits afspraak. Maar we willen je erop wijzen dat deze in Wellen te koop zijn in de krantenwinkels en buiten Wellen in de supermarkten.

Voor betalingen: Enkel betalen met Bancontact! We aanvaarden geen cash geld meer.

Contacteer ons:

dienst bevolking en burgerlijke stand: bevolking@wellen.be – 012 67 07 05

dienst omgeving: omgeving@wellen.be – 012 67 07 09

Inlichtingen Gemeente:  info@wellen.be – 012 67 07 00

Inlichtingen Sociaal Huis: onthaal@ocmwwellen.be – 012 44 01 50

Kan je een bezoek niet vermijden?

Wie op bezoek komt, …. vragen we bij binnenkomen de handen te ontsmetten. Je vindt ontsmettende handgel aan de ingang van de gebouwen.

We vragen je daarnaast de nodige afstand tot onze medewerkers en eventuele andere bezoekers te bewaren en met bancontact te betalen.

Kinderdagverblijf De Hartediefjes

Kinderdagverblijf De Hartediefjes blijft open. Het kinderdagverblijf volgt steeds de richtlijnen en adviezen van Kind & Gezin. Ouders worden hierover geïnformeerd via het kinderdagverblijf.

Containerpark

Vanaf dinsdag 7 april terug open onder strikte voorwaarden! Aangepaste openingsuren voor het containerpark.

Hou de website www.limburg.net/corona en de facebookpagina van Limburg.net in de gaten voor updates.

Andere gemeentelijke locaties

De bibliotheek is tijdelijk voor onbepaalde duur gesloten. Tijdens de sluitingsperiode wel bereikbaar via telefoon: 012 74 71 79  (weekdagen 9u - 12u en 13u30 - 16u) en email: bibliotheek@wellen.be

Vanaf 30 maart start de bibliotheek met een afhaalsysteem. Hoe je kan bestellen en afhalen, lees je her: wellen.bibliotheek.be/maatregelen-omwille-van-coronavirus

Sporthal De Bloken is gesloten. Tijdens de sluitingsperiode blijft de sportdienst wel bereikbaar via telefoon: 012 39 21 77 en email: sport@wellen.be

Jeugdheem de Reynaert is gesloten. Tijdens de sluitingsperiode blijft de jeugddienst wel bereikbaar via telefoon: 012 39 21 77 en email: sport@wellen.be

Speeltuin en Finse piste aan sporthal De Bloken, speeltuin op recreatiedomein Maupertuus en sportterreinen op KVK zijn gesloten.

Feestzalen (De Meersche, Parochiezaaltje, Jeugdheem De Reynaert, Sportpark KVK) en het ontmoetingscentrum zijn gesloten.

Dienstencentrum den Dries is gesloten. Tijdens de sluitingsperiode wel bereikbaar via telefoon: 012 44 01 54 (weekdagen 9u - 12u en 13u30 - 16u) en email: den.dries@ocmwwellen.be

Gemeentelijke jeugd- en sportactiviteiten

Alle gemeentelijke jeugd- en sportactiviteiten worden afgelast tot einde mei 2020.

Meer informatie:

Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk te vinden.

Gratis infonummer voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689

Gratis infonummer voor vragen over economie: 0800 120 33

Hulp aan Belgen in het buitenland:  02 501 40 00

 


17 MAART 2020

Warm Wellen

Heb je hulp nodig? Ik help je graag een handje

We zijn allemaal getroffen door de zware maar noodzakelijke maatregelen om het Coronavirus in te perken. Reden te meer om te laten zien dat Wellen een warme en solidaire gemeente is. Als gemeentebestuur bekijken we momenteel hoe we via een platform hulpvragen en aangereikte handen kunnen coördineren.

Bij deze doen we alvast een oproep om ook aan je buren te denken! We hebben een burenkaartje gemaakt dat je in jouw buurt of straat in de brievenbus kan steken. Zo weten je buren dat jij voor hen klaar staat om te helpen. Je kan deze burenkaartjes hier downloaden en zelf afdrukken. Heb je geen printer? Geen probleem, het burenkaartje vind je ook buiten aan de ingang van het gemeentehuis. We zullen ook aan de handelaars, die nog open zijn, vragen om papieren exemplaren leggen.

#samentegencorona  #limburgtegencorona

 


17 MAART 2020

wijkpolitie en containerpark gesloten / De Lijn past dienstregeling aan

PZ Loon sluit alle wijkkantoren tot en met 3 april 2020.

In gevolge het tegen gaan van de verdere verspreiding van het corona-virus, heeft de politiezone beslist om de wijkkantoren vanaf vandaag te sluiten tot en met 3 april 2020. De inwoners worden gevraagd om eerst telefonisch contact op te nemen met het centrale politiecommissariaat in Borgloon via het nummer 011 49 44 00 en afhankelijk van de hulpvraag, zullen zij ofwel telefonisch verder geholpen worden dan wel zal er een afspraak voor hen ingepland worden in Borgloon.

Containerpark dicht vanaf 17 maart 12 uur.

In een omzendbrief die werd verspreid door de Vlaamse overheid wordt een sluiting van de recyclageparken opgelegd. Het containerpark van Wellen is gesloten vanaf 17 maart 2020 12.30 uur tot ten minste 3 april. Hou de website www.limburg.net/corona en de facebookpagina van Limburg.net in de gaten voor updates.

De Lijn past dienstregeling aan.

Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling als gevolg van de stijgende impact van het Coronavirus. Gelet op een stijgend aantal zieke werknemers en het belang van de volksgezondheid, wordt de dienstverlening aangepast. Voorlopig zijn er nog geen aanpassingen aan de dienstverlening voor Wellen. De Lijn blijft nauwgezet de richtlijnen van overheidswege opvolgen en blijft dagelijks de bezetting op de voertuigen en het aantal zieke medewerkers monitoren. Op die manier kunnen er snel extra maatregelen worden doorgevoerd indien de situatie dit vereist.
Meer info op www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

 


16 MAART 2020

FAQ

Lijst met FAQ (frequently asked questions): FAQ COVID-19 versie 15.03.2020.pdf

 


16 MAART 2020

Limburg.net neemt extra maatregelen

Geldigheid gft-sticker verlengd tot 1 mei 2020

Gezien de huidige maatregelen van de Federale overheid zijn heel wat verkooppunten van de gft-sticker (waaronder de stad- en gemeentehuizen) gesloten. Om die reden blijft de gft-sticker uitzonderlijk geldig tot 1 mei 2020 i.p.v. 1 april 2020. Iedereen die nog geen nieuwe sticker voor 2020 heeft gekocht, hoeft zich hiervoor voorlopig dus niet naar een verkooppunt te begeven.

Ophalingen aan huis

Tot op heden zijn er nog geen capaciteitsproblemen, maar dit kan van dag tot dag wijzigen. Van zodra er een bepaalde ophaling niet langer kan georganiseerd worden, zullen we dit onmiddellijk online zetten. Van zodra we echt in de problemen komen, zal conform de richtlijn voorrang gegeven worden aan huisvuil en gft.

Ophaling van asbest aan huis wordt uitgesteld

Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor dit project via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel. De ophaling aan huis van asbest wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ook de aanvraagmodule voor de ophaling zal vandaag niet online gaan.

Inzameling van asbest op de recyclageparken wordt tijdelijk stopgezet

Ook de inzameling van asbest op de recyclageparken van Limburg.net wordt vanaf 17 maart tijdelijk stopgezet. Door de schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen werd beslist om de inzameling van asbest op alle recyclageparken van Limburg.net tijdelijk stop te zetten. Ook de maatregel rond het verpakt aanleveren van asbest zal hierdoor op een later tijdstip ingaan.

meer info: www.limburg.net

 


13 MAART 2020

Alle gemeentelijke feest- en vergaderzalen en sporthal De Bloken gesloten tot 3 april

Alle gemeentelijke feest- en vergaderzalen blijven gesloten tot en met 3 april 2020 voor publieke en privéactiviteiten.

 • zaal De Meersche
 • parochiezaaltje
 • jeugdheem De Reynaert
 • feestzaal Sportpark KVK
 • ontmoetingscentrum

Sporthal De Bloken en de cafetaria sluiten de deuren tot en met 3 april 2020.

Ook start to run wordt geannuleerd.

 


13 MAART 2020

nationale coronamaatregelen

Lees het persbericht va het Kabinet van de Eerste Minister van België: persbericht 12 maart.pdf

 


12 MAART 2020

Maatregelen tegen het coronavirus vanaf 12 maart 2020

De waarnemend gouverneur van provincie Limburg heeft met onmiddellijke ingang een politiebesluit uitgevaardigd (geldig tot en met 31 maart 2020) waarbij alle indoor activiteiten van meer dan 1.000 deelnemers worden verboden. Lees het besluit van de gouverneur hier.

Ook gemeente Wellen neemt maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus in de mate van het mogelijke binnen de gemeente in de dijken en/of te vertragen.

Volgende maatregelen zijn van kracht vanaf 12 maart 2020 tot en met 13 april 2020:

 • Lokaal Dienstencentrum Den Dries sluit de deuren. Alle activiteiten die plaats vinden in het dienstencentrum of mede georganiseerd worden door het dienstencentrum worden afgelast.
 • Alle activiteiten voor burgers ouder dan 65 jaar waarvan gemeente Wellen (mede)organisator is, worden afgelast. Volgende activiteiten voor senioren zijn afgelast:
  • 12 maart en 9 april: seniorendansnamiddag in zaal De Meersche.
  • maandag: seniorenzumba
  • dinsdag: badminton+
  • woensdag seniorengym
  • donderdag: yoga

Volgende maatregelen zijn van kracht vanaf 12 maart tot en met 31 maart 2020:

 • Er geldt een verbod van alle indoor activiteiten met meer dan 1.000 deelnemers, zoals vastgelegd bij besluit van de gouverneur wnd van provincie Limburg dd. 11.03.2020.

 • Externe organisatoren van activiteiten voor burgers ouder dan 65 jaar, worden ten stelligste afgeraden de geplande activiteiten voor 65-plussers te laten plaatsvinden.

 • Externe organisatoren van andere activiteiten worden geadviseerd volgende richtlijnen af te toetsen aan de activiteiten die zij organiseren. Het zijn de organisatoren die - op basis van deze (en eventuele andere richtlijnen) zelf en autonoom beslissen of zij hun activiteiten laten doorgaan dan wel annuleren:

 1. Aantal personen dat samenkomt: hoe meer personen er aanwezig zijn, hoe meer kans op besmetting en op verdere verspreiding.
 2. Intensiteit tussen de mensen die samenkomen: is er veel interactie tussen de mensen of is dit een eerder ‘passieve’ bijeenkomst?
 3. Duur van het contact: zijn dezelfde personen gedurende lange tijd gezamenlijk aanwezig of zijn mensen eerder aanwezig voor korte duur en verspreid doorheen de tijd?
 4. Beslotenheid ruimte: hoe groot is de ruimte waar de activiteit wordt georganiseerd? Kunnen mensen voldoende afstand bewaren? Is er voldoende ventilatiemogelijkheid?
 5. Mengeling van leeftijden: richt de activiteit zich op één specifieke leeftijds-/doelgroep of is er een mix aanwezig? Zijn er deelnemers die afkomstig zijn van risicogroepen?
 6. Haalbaarheid van de maatregelen: kunnen maatregelen om besmetting en verdere verspreiding van het virus te voorkomen realistisch en effectief ingezet worden?
 7. Noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit: kan de activiteit op een later moment plaatsvinden?

Alle indooractiviteiten voor kinderen en jongeren waarvan gemeente Wellen (mede)organisator is, worden afgelast.

Volgende activiteiten voor kinderen en jongeren zijn afgelast:

 • zondagvoormiddag: Bewegingsschool voor kleuters
 • 15 maart 2020: creaworkshop Jeugdboekenweek
 • 18 maart 2020: vertelsessie Wat is kunst
 • 25 maart 2020: Creatieve workshop voor kinderen

Lees het besluit van de burgemeester mbt deze maatregelen hier.

Algemene tips

 • Met een aantal eenvoudige maatregelen kan de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen worden voorkomen:
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilbak
 • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (hoesten en niezen)
 • Vermijd handen schudden
 • Als je je ziek (koorts, hoesten,…) voelt blijf dan best thuis
 • Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:
 • Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 • Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongere dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem…)
 • Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 • Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Aanbevelingen voor scholen

Kinderen kunnen naar school blijven gaan (als ze niet ziek zijn). Met deze tips kunnen scholen de verspreiding van het virus beperken:

1. Stel schoolfeesten, opendeurdagen of oudercontacten voorlopig uit.
2. Uitstappen naar plaatsen waar veel kwetsbare personen zijn, zijn sterk afgeraden.

3. Schooluitstappen van één dag kunnen doorgaan, zeker in openlucht. Meerdaagse schoolreizen naar het buitenland zijn af te raden.

Aanbevelingen voor bedrijven

Bedrijven worden aangeraden om zoveel mogelijk het aantal mensen in één ruimte te beperken:

1. Geef aan werknemers de mogelijkheid om te telewerken.
2. Stel vergaderingen uit of organiseer ze vanop afstand, bv. via videoconferentie.
3. Stel personeels- of bedrijfsfeesten voorlopig uit.
4. Hou afstand op de werkvloer.
5. Indien mogelijk, sta flexibel verlof toe en breidt eventueel de flexuren uit. Zo zijn er minder personen tegelijkertijd aanwezig op de werkvloer (en op het openbaar vervoer).

6. Opleidingen in grote groepen zijn af te raden.

Aanbevelingen voor risicogroepen

Behoor je tot een risicogroep (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongeren dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem,…)? Vermijd dan (grote) evenementen. Je loopt er meer risico om besmet te geraken.

Hoe blijf ik op de hoogte van de maatregelen ?

Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. www.info-coronavirus.be/nl of bel naar 0800 14 689

Als er nieuwe maatregelen getroffen worden, zal je die ook terugvinden op de gemeentelijke website en facebookpagina.

In het belang van de gezondheid van onze inwoners, jong en oud, vragen we om deze richtlijnen te respecteren!

 


2 MAART 2020

Coronavirus

Eind vorig jaar brak in China een nieuw coronavirus (Covid-19) uit. Intussen bereikte het virus ook Europa, met bekende gevallen in o.a. Italië, Frankrijk en Duitsland. Op verschillende plaatsen in de wereld zijn er zones, gebouwen of personen in quarantaine om de verspreiding van het virus te beperken.

Wat is de huidige stand van zaken ?

Er zijn drie fases om de verspreiding van het virus tegen te houden. De FOD Volksgezondheid houdt hier nauwgezet toezicht op. Momenteel zijn we in fase 2.

Fase 1: de FOD Volksgezondheid probeert het virus uit het land te houden. Hiervoor werken ze samen met alle huisartsen en ziekenhuizen. Zij staan klaar om iemand met symptomen te identificeren en te behandelen. Er bestaan strenge procedures die bij de minste twijfel worden toegepast. Wil je meer weten over de huidige maatregelen, dan kan je hier terecht.

Fase 2 (huidige fase): de FOD Volksgezondheid probeert de verspreiding van het virus te stoppen. Als er iemand positief test voor het nieuwe coronavirus, proberen ze meerdere besmettingen te voorkomen. Ook voor deze fase bestaan strikte procedures. Een arts infectieziektebestrijding gaat na met wie de besmette persoon in contact kwam (bv. vrienden of familie), om ook hen te testen en eventuele maatregelen te nemen.

Fase 3: bij een groot aantal besmette personen, concentreert de FOD Volksgezondheid zich voornamelijk op de behandeling van patiënten. Hiervoor werken ze nauw samen met de ziekenhuizen. Ze bekijken waar er extra capaciteit nodig is, hoe ze patiënten het best kunnen verdelen over verschillende ziekenhuizen en welke opnames uitgesteld kunnen worden.

Hoe blijf ik op de hoogte van de maatregelen?

Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de website www.info-coronavirus.be. Als er nieuwe maatregelen getroffen worden, zal je die hier ook terugvinden.

Zo bescherm je jezelf en anderen: een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je ziek bent

Officiële kanalen

We geven je ook de officiële kanalen nog eens mee. Hier vind je steeds de meest geactualiseerde informatie terug:

Website: https://www.info-coronavirus.be/nl (met bijgewerkte FAQ)

Twitter: @be_gezondheid - https://twitter.com/be_gezondheid

Contact center: 0800 14 68 9

Website voor mensen uit de gezondheidssector (Sciensano): https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx