INVESTEER MEE IN HERNIEUWBARE ENERGIE

21/09/2023

 

Investeer mee in hernieuwbare energie: word eigenaar van een zonnepaneel op een openbaar gebouw in Wellen

INFOAVOND: Dinsdag 26 september 2023 om 20u00 in de raadzaal van het gemeentehuis

Misschien heb je zelf al zonnepanelen geïnstalleerd en weet je hoe belangrijk het is om in te zetten op hernieuwbare energie. Of je zou graag investeren in groene stroom, maar dat is voor jouw privé-woning geen optie. Dan is de samenwerking tussen onze gemeente en de coöperatieve vennootschap Bronsgroen een unieke kans om te investeren in hernieuwbare energie en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Wat is het?

Wellen zet met dit project in op hernieuwbare energie. Bronsgroen – een energiecoöperatie die al meerdere projecten in Limburg realiseerde – werkt samen met energieleverancier Ecopower om zonnepanelen te plaatsen bij openbare besturen, VZW’s en scholen in Limburg. Onze gemeente stelt in een eerste fase de daken van Jeugdheem De Reynaert en  het gebouw waarin de Koninklijke Harmonie De Kluchtige Vrienden gevestigd is ter beschikking. In de toekomst worden ook andere gemeentelijke gebouwen onderzocht.

In totaal gaat het in Wellen over 120 coöperatieve zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 39.000 kWh. Door in te zetten op de lokale productie van hernieuwbare energie draagt de gemeente bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot van haar eigen gebouwen. De opgewekte elektriciteit wordt grotendeels in de gemeentelijke infrastructuur verbruikt via het systeem van energiedelen. Zo wordt het energieverbruik van Wellen groener én goedkoper. De CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven.

Hoe werkt het?

Wellen legt de realisatie en opvolging van dit project in handen van Bronsgroen, maar de financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal. Dat wil zeggen dat elke inwoner van Wellen kan investeren en zo mede-eigenaar wordt van de installatie. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van commerciële aanpak, biedt dit project voordelen voor het klimaat, de gemeente én de lokale gemeenschap.  

Word jij eigenaar van een zonnepaneel?

Participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Wellen kan via Bronsgroen cvba-so. Je koopt één of meerdere aandelen, elk met een waarde van 125 euro. Zo word je mede-eigenaar van de zonnepanelen op de twee gemeentedaken.

VOORDELEN:

  • Je krijgt jaarlijks een dividend van je aandelen in Bronsgroen.
  • Als coöperant heb je een stem op de jaarlijkse Algemene Vergadering, waar Bronsgroen een overzicht geeft van de projecten en jouw opbrengst.
  • Je ontvangt ook het Eikenblad, de elektronische nieuwsbrief voor vennoten.
  • Vanaf 2 aandelen kan je bij Ecopower een contract als klant afsluiten, waardoor je de door Bronsgroen opgewekte hernieuwbare energie zelf kan aankopen tegen een voordelig tarief.
  • Na 5 jaar kan je kostenloos uitstappen.

Meer info:

Extra details over de werking en projecten van coöperatie Bronsgroen lees je op www.bronsgroen.be.