PLANTENVERKOOP NATUURPUNT

25/09/2023
 

Bij elke bestelling schenkt de gemeente een gratis bloemenzaadmengeling.

Door deel te nemen aan de plantenverkoop bevorder je de biodiversiteit, de natuurbeleving en de klimaatadaptie in je eigen tuin en in je gemeente.

Van alle beschermde natuur in Vlaanderen ligt bijna de helft (40%) in onze mooie provincie Limburg. 90% van alle planten- en diersoorten die je in Vlaanderen kan vinden, komen hier ook voor. De Limburgse natuur huisvest ook heel wat zeldzame en beschermde planten en dieren. Maar hoewel we de groenste provincie zijn van Vlaanderen, gaat de biodiversiteit, de verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen, ook bij ons met rasse schreden achteruit. Er is dus werk aan de winkel, want de biodiversiteit is heel belangrijk voor de gezondheid van onze planeet en voor de welvaart en het welzijn van toekomstige generaties.

Gelukkig bieden onze tuinen kansen om deze achteruitgang te stoppen en om de lokale dieren en planten te helpen. Als iedereen zijn tuin natuurvriendelijk inricht, vormen onze tuinen samen een enorm natuurgebied! Zelfs wie alleen maar een muur heeft om een nestkastje of insectenhotel tegen op te hangen, kan al een verschil maken.

Inheemse en streekeigen struiken en bomen, vogelhuisjes, insectenhotels en bloemen zorgen voor onderdak en/of voedsel voor heel wat dieren. Ze trekken vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten aan en brengen zo meer leven in de tuin en in je omgeving.

Bomen, struiken en bloemenweiden helpen ook om CO2 uit de lucht te halen en kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpassing aan de klimaatverandering. Ze houden water vast, zorgen voor verkoeling en voor een gezondere lucht! En groen in je omgeving is onmisbaar voor de mentale gezondheid.

Met de plantenverkoop wint de natuur in je eigen omgeving bovendien 2 keer; de opbrengst van de plantenverkoop wordt via onze lokale Natuurpuntafdeling opnieuw in de natuur in jouw gemeente geïnvesteerd.

 

Bestellen, hoe werkt het?

Je surft naar de website www.natuurpuntlimburg.be/plantenverkoop om je planten, nestkasten of bloemenzaadmengelingen te bestellen. Je kan enkel via het online bestelformulier bestellen van maandag 11 september en tot woensdag 1 november 2023.

Eerst geef je je woonplaats in; je komt dan terecht op het bestelformulier van jouw gemeente. Woon je niet in Limburg? Kies dan voor de gemeente Alken. Je kan je afhaalpunt kiezen.

Sommige gemeenten geven een voordeel aan hun inwoners: een korting, gratis planten en/of een nestkastje. Wellen schenkt bij elke bestelling een gratis bloemenzaadmengsel goed voor 25 m².

Je ontvangt een bevestiging van je bestelling via het e-mailadres dat je hebt opgegeven. Een week voor het afhaalmoment sturen we je nog een herinnering van je afhaallocatie en de afhaaldatum.

 

Wanneer en waar kan ik mijn bestelling afhalen?

Je kan je bestelling afhalen op zaterdag 18 november achter het gemeentehuis van Wellen.
Op het bestelformulier wordt het afhaalpunt van jouw woonplaats/gemeente automatisch getoond als je je adres (hoofdgemeente) ingeeft. Maar je kan het afhaalpunt (en dus het afhaalmoment) van je keuze ook zelf selecteren.
Let goed op de afhaaldatum en het tijdstip, want er is per afhaalpunt maar één datum waarop je je bestelling kan afhalen.
Achteraf kan je je afhaalpunt niet meer wijzigen.