milieu & duurzaamheid

Hieronder vind je meer info over:

afval

Lees hier waar je terecht kan met verschillende soorten afval. Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Lees meer.

dierenwelzijn

Wellen is een diervriendelijke gemeente en onderneemt acties voor het welzijn van de dieren. Lees meer.

kleine landschapselementen

Via de gemeentelijke toelage wil de gemeente Wellen de aanleg en het onderhoud van landschappelijk waardevolle landschapselementen stimuleren om zo de aantrekkelijkheid van de omgeving te verhogen en de diversiteit van fauna en flora te stimuleren. Lees meer.

milieuklachten

Probeer eerst in dialoog te gaan vooraleer je een milieuklacht meldt. Maar wat kan je doen als praten niet helpt? Lees meer.

vergunningen

Kap- natuur- en milieuvergunningen. Lees meer.

duurzaamheid

We geven hier tips om duurzaam te leven en zuiniger om te springen met energie. Gemeentelijke toelage voor dak- en zoldervloerisolatie, hemelwaterputten en individuele behandeling van afvalwater. Lees meer.

 

zwerfvuilactie - Straat.net 2018

Ook de gemeente Wellen neemt dit jaar op 20, 21 en 22 april opnieuw deel deel aan de zwerfvuilactie Straat.net van Limburg.net. Naast het zwerfvuil in de straten, pakken we dit jaar ook het afval in de weides aan. Inschrijven kan tot 23 maart 2018. Lees meer.

 

Week van de Afvalophaler/ Parkwachter

De week van 20 tot en met 24 november 2017 is opnieuw de Week van de Afvalophaler/ Parkwachter. In aanloop naar deze week en tijdens deze week worden de burgers opgeroepen om de afvalophaler en parkwachter te bedanken. Lees meer.

 

Gratis boom of struik voor elk Wellens gezin.

Natuurpunt organiseert in samenwerking met natuurvereniging ’t Bokje een bomen- en struikenverkoop aan democratische prijzen. De winst van de plantenverkoop gaat naar een lokaal natuurgebied. De gemeente Wellen ondersteunt dit initiatief door ieder Wellens gezin één boom (zwarte els) of struik (kardinaalsmuts) gratis te schenken. Bestel jouw stukje groen vóór maandag 13 november 2017 via www.natuurpuntlimburg.be/plantenverkoop. Burgers zonder internet kunnen terecht bij de milieudienst voor het invullen van het online bestelformulier. Afhaling is enkel mogelijk op zaterdag 25 november 2017 tussen 10u en 12u achter het gemeentehuis van Wellen (best een zak meebrengen bij afhaling).

 

Zelf fruit plukken? Dan kan je de boom in!

Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor graag de boomgaard in gaan. Lees meer.

 

Composteren brengt méér op dan jouw spaarrekening. Ontdek het zelf !

Composteren is niet alleen goed voor de tuin en het milieu, het levert jou ook een aardige duit op! Limburg.net bracht in kaart hoeveel. Vanaf nu kan je dus heel eenvoudig online berekenen hoeveel je kan besparen met composteren. Zo weet je aan het begin van jouw compostcarrière exact wat je mag verwachten.

Lees meer.

 

Vogelgriep

Recent werden bijkomende besmettingen met het vogelgriepvirus vastgesteld. Lees hier meer over de verplichte maatregels opgelegd door Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

 

Dit jaar toch geen taxusinzameling via de recyclageparken.

Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Er was tot begin deze week wel nog één kandidaat maar ook die haakt af.  Er is dus geen enkele afnemer voor het taxussnoeisel gevonden.  Een overaanbod aan taxus zorgde er immers voor dat de prijzen kelderden. Hierdoor zou het ingezamelde taxus gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen. Limburg.net heeft dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren. Lees meer.

 

Win een speelplein voor onze gemeente

Tussen 1 en 31 mei 2017 zamelen we zoveel mogelijk gebruikte batterijen in om kans te maken op een splinternieuwe milieuvriendelijke speeltuin voor onze gemeente. Draag je batterijtje bij en breng ze binnen in een Bebat inzamelpunt. Lees meer.

 

gratis bloemenzaadmengsel

Je kan de bijenpopulatie zelf een handje toesteken door de juiste planten in je tuin te zetten. Om de Wellenaars daarbij te helpen, biedt de gemeente alle inwoners per adres 1 gratis bloemenzaadmengsels naar keuze aan. Lees meer.

 

Vogelgriep

Lees hier meer over de verplichte maatregels opgelegd door Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

 

Bacterievuur veilig verwijderen

Hoe verwijder je bacterievuurinfectie op een veilige manier? Een overzicht van maatregelen, die helpen om het risico op ziekte-overdracht tijdens het uitsnijden van bacterievuurinfecties zoveel mogelijk te beperken, vindt u in dit artikel van PC Fruit. Lees meer.

 

Nieuwe tarieven waterfactuur vanaf 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 hanteert De Watergroep een nieuw tarief voor drinkwater. Dit tarief maakt het voor De Watergroep mogelijk de komende jaren de nodige investeringen te doen om waterproductiecentra en leidingen te renoveren of te vervangen. De Watergroep investeert bovendien in nieuwe technologie (slimme watermeters, onthardingsinstallaties) en in de bescherming van ruwwaterbronnen. Lees meer.

 

Vlaamse Milieumaatschappij geeft stookadvies.

Vanaf de winter 2016-2017 zal de VMM een stookadvies geven op dagen met slechte luchtkwaliteit en veel fijn stof. We adviseren dan om zo weinig mogelijk je woning met hout te verwarmen. Lees meer.

 

Onderhoudsverplichting voor je centrale verwarming.

Met de verwarmingswegwijzer ontdek je snel wat je moet doen om in orde te zijn met de wetgeving. Lees meer.

 

Werk mee aan een composteerhoekje in jouw wijk.

Om in onze gemeente een wijkcomposteringsplaats op te starten, zoeken we toegewijde vrijwilligers. Lees meer.