Limburg 1914 - 1918

Kleine verhalen in de Groote Oorlog.

Opening ‘HELMEN’ in Halen

44 betonnen stahlhelmen , 44 unieke creaties, samen één groot kunstwerk. ‘Helmen’ vormt een blijvend symbool dat de Eerste Wereldoorlog in Limburg en België herdenkt, maar is ook een plek voor reflectie en creativiteit. Een plaats waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

Het voormalige slagveld in Halen is het definitieve eindpunt van het succesvolle participatieve project ‘Helmen’. In 2015 kreeg elke Limburgse gemeente de kans om met de hulp van jong en oud een betonnen stahlhelm creatief te bewerken en een boodschap mee te geven.

15 mei vanaf 15 uur: officiële opening

Op zondag 15 mei zal ‘Helmen’ officieel geopend worden. Iedereen is welkom vanaf 15u. Er zal die dag uitzonderlijk een geleid bezoek georganiseerd worden aan het historisch slagveld ‘Slag der Zilveren helmen’. Deze gratis rondleiding per minibus start om 15u30 en 16u30 (duur ca. 30 minuten). Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk.

16 mei om 13u30: historische wandeling over het slagveld (8 km)

Op maandag 16 mei organiseert het Museum Slag der Zilveren Helmen ook een historische wandeling over het slagveld (vertrek 13u30 – afstand 8 km). Inschrijven voor deze wandeling kan via www.slagderzilverenhelmen.be.

Parkeren aan ‘Helmen’ (Betserbaan) is op 15 mei niet mogelijk. Er is parkeergelegenheid voorzien op het industrieterrein Stadsbeemd (toegang enkel mogelijk via Singellaan). Er is doorlopend een shuttledienst van en naar ‘Helmen’. ‘Helmen’ is wel per fiets bereikbaar (ter hoogte van fietsknooppunt 351).

Meer info www.limburg1914-1918.be

Bijkomende foto’s over het participatieve project of het eindresultaat van de helm in jouw gemeente vind je op Flickr.com

 

Wellense Stahlhelm verhuist naar Bokrijk.

De Wellense stahlhelm, symbool voor de oorlogsellende van Wereldoorlog I, is voor de vierde keer verhuisd.

Deze betonnen helm van 2 ton werd voor het eerst samen met 43 andere helmen tentoongesteld bij C-Mine in Genk.

Vandaar verhuisde hij naar het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Vervolgens werd de helm afgeleverd in de Appeystraat bij het kunstenaars-echtpaar Diane Gielen en Jan Cox. Hun opdracht was om van de grijze betonnen helm een kunstwerk te maken met als onderwerp de “Groote Oorlog” in Wellen. Op de bijgaande foto’s kan je zien dat zij hierin goed geslaagd zijn en weer eens een pareltje van artistieke schoonheid afgeleverd hebben. Vanuit de voortuin van Diane en Jan verhuisde de helm maandag morgen naar Bokrijk.

In de omgeving van het kasteel van Bokrijk stonden nu 44 Limburgse helmen die allemaal op een unieke wijze tot een kunstwerk getransformeerd waren.

Vanaf zaterdag 9 mei konden ze door het grote publiek bezocht worden; en laat het gezegd zijn : “Het is de moeite waard!” In het Belang van Limburg werd een extra bijlage bijgevoegd met alle uitleg over elk kunstproject en een foto van elke helm!

De expo “Dit Zijn Wij – Limburg 1914-1918” kende een groot succes in Domein Bokrijk: de reacties van de vele bezoekers bij de 44 unieke, creatief bewerkte helmen zijn bijzonder positief. Deze lovende woorden zijn de verdienste van iedere Limburgse gemeente en zijn inwoners. We willen u dan ook hartelijk danken voor de fijne samenwerking en uw inzet om dit project mogelijk te maken!

De ideeën en resultaten van alle 44 gemeenten hebben we gebundeld in een expokrantje, dat gratis te verkrijgen is bij de helmen en in de blackbox. De bezoekers lezen hierin het verhaal achter het gekozen concept van iedere gemeente.

Daarnaast is er per gemeente ook een filmpje gemaakt dat het participatieve luik en de werkzaamheden aan de helm toont. Het filmpje van Wellen kan je hieronder bekijken. Ben je benieuwd naar het verhaal achter de Stahlhelmen van de andere Limburgse gemeenten? Bekijk alle filmpjes hier.

De tentoonstelling was tot en met 7 juni gratis te bezoeken in Bokrijk. Nadien vertrokken de helmen naar Halen, waar een permanent herinneringspark ingericht zal worden.

Meer info op www.limburg1914-1918.be.

 

 

Help mee aan de Stahlhelm.

In het kader van het project ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in de Groote Oorlog’ werden er door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed 44 betonnen stahlhelmen verdeeld over alle Limburgse gemeenten. Deze helmen symboliseren de Duitse bezetting van 1914-1918.

Jan Cox en Diane Gielen zullen de taak op zich nemen om de stahlhelm te transformeren tot een kunstwerk. Om hun idee te realiseren, doen ze een oproep naar de Wellense bevolking.

Jan en Diane vragen jullie om een brief, tekening over of van de oorlog, een signaal van hoop en vrede, herinneringen, meningen, geheimen,... binnen te brengen. Al deze briefjes en tekeningen zullen worden opgerold en verwerkt in de helm. De inhoud ervan blijft geheim.

Vanaf 9 april beginnen we aan ons kunstproject. Jullie mogen altijd langs komen om een kijkje te nemen of om brieven en tekeningen rond de oorlog af te geven. adres: Appeystraat 5  Wellen

Wij zullen op deze pagina ook nog foto's plaatsen van het verloop van de werken. Heb jij foto's genomen van het kunstwerk? Stuur deze dan per e-mail en wij zetten hem op de website.

 

Betonnen Stahlhelmen uit expo Limburg 1914-1918 zwermen uit over heel Limburg.

Op 19 februari 2015 werd de 2 ton zware betonnen helm door de provinciale diensten geleverd bij onze Wellense kunstenaars. Diane Gielen en Jan Cox zullen deze helm artistiek aankleden zodat het een uniek kunstwerk wordt. Zodra het weer het toelaat zullen ze beginnen met de “aanpassing” van de helm. Je kan steeds terecht aan de Appeystraat nummer 5 om de werken op de voet te volgen en om je brieven, tekeningen, ... over de oorlog af te geven. In de loop van april zal onze helm naar Bokrijk verhuizen waar dan de hele collectie van 44 Limburgse helmen tentoongesteld wordt.

Meer info over dit project vind je hier.